søndag den 12. december 2010

Min rejse til Madeira (afsnit 12)

Afsnit 12: På levadavandring – del 1 af 2


Det er søndag den 31. oktober. Min mormors kæreste og jeg er stået tidligt op. I dag skal vi nemlig på levadavandring – vi glæder os begge til at opleve en anden del af øen!

Vi tager med Spies’ ’udflugtsbus’ ved 8-tiden fra hotellet. Det lader til at blive en hyggelig tur, da der er en del andre danske turister samt nogle svenske turister med på turen.

Bussen kører lidt længere ind på øen lidt op i højderne (ca. 800 m over vandet) til en lille by, der hedder Curral das Freiras. Derfra går vi ca. 6 km til en lille bar i et lille bebygget område, hvor vi holder frokostpause.

Derefter tager vi med bussen til et sigøjnermarked, der ligger i en lille landsby tæt ved en by, der hedder Santo António da Serra – men denne del af turen kan du læse mere om i morgendagens afsnit (afsnit 13).

Afsnittet i dag fokuserer nemlig på turen frem til den lille bar, hvor vi holder frokostpause. Det bliver i form af en billedserie med forklarende tekster, som du kan opleve nedenfor:


Billede 1 af 13 (afsnit 12): Vi er på vej op i højderne med bussen -
køretøjerne skal her på øen virkelig have nogle gode bremser
og en stærk motor med alle de meget stejle veje rundt omkring!


Billede 2 af 13 (afsnit 12): Jorden, på de små stier vi gik på,
er rødlig på grund af ler og andre mineraler. 

Billede 3 af 13 (afsnit 12): Nogle steder ligger der spise-kastanjer på jorden, som man kan samle op.
De vokser på kastanjetræer, som vildt vokser mange steder oppe i højderne.
Spise-kastanjerne kan man købe i de lokale supermarkeder på øen.
Man kan godt spise dem rå - så smager de lidt ligesom bog fra bøgetræer, som vi kender hjemme fra Danmark.
Det er dog mest populært at tilberede dem i en ovn eller over åben ild - så smager de efter min mening også bedst. Men de er dog rimelig tørre at tygge i!


Billede 4 af 13 (afsnit 12): Her går vi på en af de mange stier -
ude i venstre side af stien kan man ane en lille kanal, som er en levada 
(der er dog ikke her noget vand i den).


Billede 5 af 13 (afsnit 12): Mange steder på øen oppe i højderne vokser der eukalyptus-træer. De vokser sig normalt rimelig højt (30-50 m så vidt vi blev fortalt). De har en karakteristisk duft og smag, som de fleste kender. Derfor bliver eukalyptus på øen også flittigt brugt i f.eks. cremer og bolsjer.


Billede 6 af 13 (afsnit 12): Et lille hus på en skråning - i baggrunden kan man ane grå,
tunge regnskyer længere oppe i højderne.

Billede 7 af 13 (afsnit 12): Skallen fra en spisekastanje -
de ligger rundt omkring på jorden.


Billede 8 af 13 (afsnit 12): Oven på disse 'betonklodser' midt i de vilde skovområder er der bygget veje og fodboldbaner. Indbyggerne på Madeira, som jo er portugisere, er generelt meget optaget af fodbold. Især de unge mennesker på øen dyrker meget motion og spiller masser af fodbold. Grunden er, at den populære fodboldspiller Ronaldo, som spiller for det portugisiske fodboldlandshold, er født og opvokset på Madeira, og derfor er han for mange unge portugisere på Madeira et idol, og mange ser op til ham - netop fordi han kommer fra Madeira. Fodbold er derfor på øen utrolig populær - også bare motion generelt! Nogle gange om morgenen, da jeg løb ture, mødte jeg på gaden og promenaderne altid mange andre, der løb træningsture - både unge og gamle.


Billede 9 af 13 (afsnit 12): Udsigt ud over en lille dal oppe i højderne.


Billede 10 af 13 (afsnit 12): Et lille bebygget område oppe i højderne.


Billede 11 af 13 (afsnit 12): En lille vej oppe i højderne - mange indbyggere heroppe benytter sig af mountainbikes, da det er en smart og nem måde at komme rundt på, og med alle de små stier i skovene er det jo nærmest oplagt at bruge mountainbike. 


Billede 12 af 13 (afsnit 12): Udsigt over en lille bebygget dal.

Billede 13 af 13 (afsnit 12): Udsigt over en lille dal. Vejret på Madeira er generelt utroligt omskifteligt - her på billedet regner det. På billede 12 er det tørt, man kan kun se, at det er lidt diset i baggrunden. Billedet her er taget lidt senere, og her er det som sagt begyndt at regne. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar